Pomalu uzené vepřové maso v našem elektrickém grilu&udírně Muurikka
10.12.2021
Pomalu uzené vepřové maso v našem elektrickém grilu&udírně Muurikka
Pomalu uzené vepřové maso
krk s cibulkou,
gremolata omáčka à la Henri Alén
• 600 g vepřového krku
• 6 ks žluté cibule
KOŘENÍ:
• 2 lžičky drceného černého pepře
• 1 lžička papriky
• 0,5 lžičky kmínu
• 1 lžička sušeného tymiánu
• 1 lžíce sůl
• 2 lžíce hnědého cukru
OMÁČKA GREMOLATA:
• 3 hrsti ploché petrželky
• 3 hrsti ploché petrželky
• 2 oloupané stroužky česneku
• 1 citron (šťáva)
• 1 dl olivového oleje
• černý pepř
• špetka soli
Ošetřete vepřové maso do sucha, koření smíchejte. Směs opatrně vetřete do masa. Nakrájejte cibuli na půlky a vložte na fólii a na stojan udírny. Maso rozložte na rozložené cibule a vložte do udírny spolu s vhodnými kouřovými štěpky. Udírnu rozehřejte v poloze č. 3 dokud se nezačne tvořit kouř. Udržujte asi po dobu 20-ti minut, poté nastavte do polohy č.1 , vložte maso a nechte udit po dobu tří a půl hod. nebo do doby, než je teplota 80-85º C
OMÁČKA:
Na kousky nakrájenou petržel spolu se zbývajícími přísadami vložte do misky a pomocí tyčového mixéru rozmixujte na jemnou omáčku.
Hotové maso nakrájejte ostrým nožem, cibuli rozdělejte snadno lžící a přejíjte omáčkou Gremolata v pokojové teplotěspolu s čerstvým salátem.
Dobrou chuť Vám přeje Henri Alén